Sådan får du boligstøtte

Boligstøtte kan være med til at give lidt mere luft i økonomien. Som studerende, nystartet familie eller pensionist, kan det være svært at få økonomien til at hænge sammen sidst på måneden. Læs med her og få hjælp til, hvordan du kan få lidt luft i økonomien.

 

Hvad er boligstøtte, og hvem kan modtage ydelsen?

Boligstøtte, boligsikring og boligydelse er begreber, som dækker over den samme ydelse.

Ifølge boligstøtteloven skal flere betingelser være opfyldt, før du kan søge om og modtage boligstøtte. Vi har opsummeret betingelserne i 5 punkter nedenfor.

1. Du skal bo til leje i en helårsbolig og have adgang til eget køkken og bad.

2. Du skal bo sammen med de personer, som har adgang og gennemgang i dit lejemål.

3. Alle der bor i boligen, skal indgå i selve ansøgningen om boligstøtte.

4. Det er et krav, at du betaler husleje til den bolig, som du søger boligstøtte til.

5. Minimumskravet til din husleje skal være på mindst 2.008 kr.

 

Sådan udregnes din boligstøtte

Der er forskellige forhold, som påvirker beregningen af din boligstøtte. Nedenfor gennem gås de enkeltvis:

Husleje

I din lejekontrakt kan du se, hvordan huslejen er skruet sammen.

Den boligstøtte du modtager afhænger nemlig af, hvad din husleje er, når udgifter til forbrug er fratrukket. Dvs. uden vand, varme, el m.m.

Lejemålets størrelse i kvadratmeter

Hvis du bor alene, kan du højest få boligstøtte til 65 kvadratmeter.

Hvis I bor to eller flere personer sammen, kan I højest få boligstøtte til 20 kvadratmeter ekstra per person. Så hvis I f.eks. er 2 der bor sammen, vil I højest kunne få boligstøtte til 85 kvadratmeter. Også selvom lejemålet er større.

Den skattepligtige indkomst for alle i husstanden

Det er indkomst såsom løn, dagpenge, kontanthjælp, pension, selvstændig virksomhedsindtægt, renteindtægt m.m.

Den skattepligtige indkomst er din indkomst, før der trækkes skat. Du finder den samlede skattepligtige indkomst ved at lægge alle i husstandens indkomst sammen.

Formue

Det kan have betydning for din boligstøtte, hvis du har en større formue. Din formue kan være indestående i banken, værdier i aktier, obligationer, ejendomsværdi og andet. Der er grænser for, hvor meget formue du, og dem du bor sammen med, må have, før det påvirker din boligstøtte.

 

Beregn hvor meget du kan få i boligstøtte

Du kan inde på borger.dk beregne, hvor meget du ca. kan få i boligstøtte, hvis du har de nødvendige oplysninger om boligen og dem, du bor sammen med. Beregningen tager et par minutter at lave og er lige til at gå til.

Et eksempel er, hvis du har fået tilbudt en bolig og er i tvivl om, hvorvidt du skal sige ja til boligen eller ej på grund af din økonomi. Her er beregneren et godt værktøj.

 

Hvad skal du være særlig opmærksom på

Som modtager af boligstøtte har du oplysningspligt. Det betyder, at du med det samme skal give besked til Udbetaling Danmark, hvis der sker ændringer, som har betydning for den ydelse, som du modtager. Det kan både være ændringer i indkomst, formue eller selvstændig virksomhed.

Det er også, hvis nogen tilflytter eller fraflytter din bolig, hvis der er en i din husstand, der dør, eller hvis du ikke længere har fast bopæl i Danmark.

 

Du kan ændre dine oplysninger inde på borger.dk under Boligstøtte → Er der sker noget nyt? → Tilføj ændringer.