3 råd til dit forældrekøb: Kom godt i gang

Overvejer du at investere i et forældrekøb for at skabe trygge boligrammer for dit barn?

Få her 3 gode råd til dit forældrekøb samt råd fra en erfaren mor, der har hjulpet sine 2 børn til en sikker boligsituation.

 

Forældrekøb gav trygge rammer

Da Yvonnes 21-årige søn var klar til at flytte hjemmefra, tog hun beslutningen om at lave sit første forældrekøb. Hun valgte at investere i en hyggelig andelslejlighed på Frederiksberg. Den gode erfaring med at skabe en tryg boligsituation for sin ældste søn, gav hende blod på tanden til at lave et forældrekøb mere. Yvonne lavede derfor sidste år endnu et forældrekøb. Denne gang til hendes yngste søn Frederik.

En ny opgørelse fra Dansk Byggeri viser også, at det aldrig har været sværere for unge studerende at finde studiebolig i de større danske studiebyer. Bare i Hovedstaden mangler der på nuværende tidspunkt 8.500 studieboliger og hele 22.000 på landsplan. Derfor er der mange forældre, der hjælper deres børn til at komme ind på boligmarkedet.

 

De fleste forældre køber en ejerlejlighed til deres børn, når de vælger at lave et forældrekøb. Dels fordi det meget sjældent er en dårlig investering, men også fordi meget få andelsforeninger i København tillader udlejning.

Det er desuden også blevet populært at købe større ejerlejligheder, som kan deles af flere unge. Og så er det oven i købet ikke en helt fjollet pensionsopsparing i mursten.

»Jeg valgte at lave forældrekøb, så mine sønner var sikret trygge boligrammer til en overkommelig pris. Det kan næsten være umuligt at finde en ordentlig bolig til en pris, der er til at betale. Det bliver kun sværere i København i takt med, at byen bliver mere eftertragtet. Derfor er det med at slå til nu, hvis man har muligheden,« siger Yvonne.

Det er dog ikke ensbetydende med, at det er en god investering at lave et forældrekøb. Derfor skal man finde ud af, hvad formålet med købet er.

»Jeg gik ikke efter at lave en god investering. Først 8 år efter steg den første lejlighed i pris. Havde jeg købt en ejerlejlighed, havde det nok været omvendt. Jeg fik dog, hvad jeg ønskede,« fortsætter Yvonne.

 

1. Find ud af hvad formålet med forældekøbet er

Boligmarkedet kan som bekendt gå op og ned. Det skal man have med i overvejelserne, når man laver et forældrekøb. Det kan ende med at være en god investering, men overvej om du/I har luft i økonomien, hvis renterne går den modsatte vej.

Det bærende formål med forældrekøbet skal altså være dit barns boligbehov.

 

2. Undersøg det praktiske

Undersøg først og fremmest om du må leje lejligheden ud ifølge andels- eller ejerforeningens vedtægter. Du skal fremleje lejligheden ud på almindelig vis, og dermed også fastsætte huslejen efter almindelige markedsvilkår.

Find ud af om der skal udarbejdes en lejekontrakt mellem dig (som forældre) og dit barn. Det er også en nødvendighed, hvis dit barn skal søge om boligstøtte.

Få en advokat eller revisor til at rådgive dig om lejevilkår, skattemæssige forhold ved udlejning, diverse forsikringer og andet.

 

3. Inddrag dit barn

Tænk over hvorvidt forældrekøbet er en langsigtet løsning eller ej. Det kan bedst betale sig, at det ikke kun er en midlertidig løsning. Få derfor dit barns godkendelse af boligen, før du investerer i den, så I er enige om formålet.

Stil jer selv spørgsmål. Er der eksempelvis mulighed for at en kæreste flytter ind? Kan mindre søskende få gavn af lejligheden senere? Og har man lyst til at blive boende, hvis man få nyt job med en lønstigning?

Inddrag derfor dit barn i alt det praktiske samt økonomiske som har med forældrekøbet at gøre. Få et overblik over, hvilke indtægter og udgifter I har at arbejde med. Det kunne eksempelvis være en god idé at lave én fælles konto til alt, hvad der har med lejligheden at gøre.

 

Overvejer du at lave et forældrekøb? Hos Fokusmæglerne tilbyder vi køberrådgivning. Kontakt os til en uforpligtende snak, så hjælper vi dig godt på vej.